La gran fantasia zoològica i pedagògica d’El carnaval dels animals

/, Teatre/La gran fantasia zoològica i pedagògica d’El carnaval dels animals

La gran fantasia zoològica i pedagògica d’El carnaval dels animals

En aquesta ocasió la peça triada per al desenvolupament de l’activitat ha estat El carnaval dels animals, del compositor francès Camille Saint-Saëns (1835-1921). Aquesta obra es caracteritza pel seu component còmic, burlesc i paròdic, ja que utilitza els instruments per a imitar tota una cort d’animals, que inclou fins i tot l’espècie dels pianistes! De fet, la peça fou composta per Saint-Saëns en 1886 per a ser executada en un cercle reduït d’amistats amb l’objectiu de passar un moment divertit i entretingut. Per aquest motiu el compositor va prohibir qualsevol execució pública i l’edició d’aquesta obra fins després de la seua mort, excepte el fragment corresponent a El cigne, que sí que va veure la llum en 1887. I és que en l’obra hi ha burles i paròdies explícites a personatges i músiques de la seua època que hagueren situat Saint-Saëns en unes situacions bastant compromeses.

El concert va ser conduït i guiat per un mestre de cerimònies de luxe: Carles Cano (València 1957). L’escriptor i contacontes va captar el públic infantil present al teatre amb les seues narracions i descripcions, enriquides amb la participació enjogassada dels músics de l’orquestra però, sobretot, de la secció de percussió. En efecte, tot plegat fou un concert de sons i onomatopeies que descrivien cada un dels animals que desfilava pel carnaval: des del lleó fins al cigne, passant per les gallines, els ases, l’elefant, les tortugues, els ocells… i sense oblidar els pianistes. Les xiquetes i els xiquets assistents al concert hi intervenien cantant o utilitzant el seu cos com un instrument de percussió, amb la qual cosa s’integraven de ple en l’espectacle.

Al capdavall, aquest concert didàctic va resultar novament un èxit de participació i un encert en el plantejament i en els resultats. El criaturam que omplia les butaques de l’espectacle va gaudir de la música de Saint-Saëns i va escoltar atentament el contacontes que els explicava mil històries sobre la festa del carnaval i sobre els animals que hi circulaven. Fins i tot, va intercalar un conte africà, Katafutu, l’home dels sorolls, molt ben dibuixat sonorament pels instrumentistes de percussió. Hi passaren una bona estona d’entreteniment i d’aprenentatge que esperem que es repetisca en pròximes edicions.

Al concert van assistir al voltant de 700 persones, entre alumnes i professorat dels IES; Camp de Túria, Laurona, La Vereda, dels Col·legis; Francisco Llopis, CRA Baix Túria, El Prat, Unió Musical de Llíria i de l’Horta Nord; El Barranquet de Godella.

Cal destacar també que és la primera vegada en la història de la Unió que interpreten a dos pianos a l’escenari per a dur a terme aquesta obra.

Enhorabona a tots, als joves treballadors músics i especialment als pianistes, al narrador Carles Cano, al treballador e incansable director Hilari Garcia Gázquez i al seu equip: María Romero, Laura Tuset, Paloma, i com no, a Daniel Vidal Ribero, autor dels materials didàctics.

Per a la Unió Musical de Llíria és un honor i un motiu de satisfacció continuar treballant conjuntament amb vosaltres per a dur endavant aquestos encisadors projectes pedagògics.

Enrique Romero

By |2017-06-06T21:24:38+00:00junio 6th, 2017|Categories: Noticias, Teatre|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Escola de Perfeccionament

Unió Musical de Llíria

Ja tenim disponible la informació de MATRÍCULA per al proper curs

Més informació ACI